فشار‌های بین‌المللی بر عربستان و ترکیه که در خلاف جهت توافق‌های جهانی درباره سوریه حرکت می‌کنند هر روز بیشتر می‌شود.

ترکیه -عربستان

با ادامه پافشاري رياض و آنكارا بر سياست مداخله نظامي در سوريه اكنون اروپا از يك سو فشارها بر تركيه را افزايش داده و از سوي ديگر رياض حتي از سوي متحدان سنتي خود هم در رابطه با سوريه تنها گذاشته شده است.تركيه روز گذشته براي سومين روز متوالي حملات خمپاره‌اي خود به مناطق شمالي سوريه را ادامه داد و دولت سوريه اعلام كرد كه گروهي از نيروهاي آنكارا وارد خاك اين كشور شده‌اند. وزارت امور خارجه سوريه در بيانيه‌اي گفته است كه 12خودروي جنگي تركيه به همراه 100فرد مسلح كه به‌نظر مي‌رسد جزو نيروهاي تركيه هستند از طريق گذرگاه مرزي باب السلامه وارد خاك سوريه شده‌اند.

وزير دفاع تركيه به‌دنبال اين بيانيه با نگراني از واكنش‌هاي جهاني بلافاصله ورود نيروهاي اين كشور به داخل خاك سوريه را تكذيب كرد و برخلاف اظهارات مقام‌هاي ارشد آنكارا طي روزهاي گذشته گفت: تركيه تمايلي به اعزام نيرو در داخل خاك سوريه ندارد. مقام‌هاي دولت سوريه اما پرونده اقدام‌هاي مداخله جويانه تركيه را به شوراي امنيت سازمان ملل برده‌ و به‌صورت رسمي از تركيه به اتهام نقض حاكميت ملي شكايت كرد‌ه‌اند.

در نامه‌ دولت سوريه به دبيركل سازمان ملل متحد و رئيس شوراي امنيت سازمان ملل آمده است كه گلوله باران خاك سوريه توسط توپخانه ارتش تركيه به‌معناي «حمايت مستقيم از سازمان‌هاي مسلحانه تروريستي» است. به‌دنبال اين تحولات فدريكا موگريني، مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا خواستار توقف حملات تركيه شد و به اين كشور هشدار داد كه بايد به توافق مونيخ با محوريت كاهش تنش‌ها در سوريه پايبند باشد.

موگريني گفت: همه ما ازجمله تركيه همين چند روز قبل مسئله آتش‌بس در سوريه وكاهش شدت تنش در اين كشور را مورد بررسي قرار داديم. تمامي طرف‌ها ازجمله تركيه بايد در اين جهت عمل كنند. وزير امور خارجه هلند هم كه كشورش رياست دوره‌اي اتحاديه اروپا را بر عهده دارد درباره حملات تركيه گفت: ما براي پايان خصومت‌ها در سوريه برنامه داريم.

فكر مي‌كنم همه بايد به اين برنامه پايبند باشند. وزير امور خارجه فرانسه هم كه گفته مي‌شود مقام‌هاي تركيه حاضر به مذاكره تلفني با او نشده‌اند در بيانيه‌اي با ابراز نگراني از حملات تركيه خواستار توقف حملات اين كشور در خاك سوريه شد. مقام‌هاي تركيه مي‌گويند مواضع نيروهاي كرد موسوم به يگان‌هاي مدافع خلق‌(ي‌پ‌گ) را در شمال حلب هدف قرار مي‌دهند اما دمشق اعلام كرده كه اين حملات با هدف حمايت از گروه‌هاي تروريستي به‌دنبال شكست‌هاي اخير آنها در مقابل نيروهاي سوري صورت مي‌گيرد.

جان كربي، سخنگوي وزارت امور خارجه آمريكا هم با ابراز نگراني در اين رابطه خواستار توقف حملات تركيه به خاك سوريه شده است. آنگلا مركل، صدراعظم آلمان هم روز گذشته با احمد داوود اوغلو، نخست‌وزير تركيه تماس گرفت تا نگراني خود را در اين رابطه به او اعلام كند. به گزارش خبرگزاري فرانسه، نخست‌وزير تركيه اما با بي‌اعتنايي به اين مسئله اعلام كرده كه كشورش همچنان به حملات خود عليه نيروهاي كرد ادامه خواهد داد. وي در مسير سفرش به اوكراين هم اعلام كرده كه تركيه نمي‌گذارد شهر اعزاز سوريه توسط كردها تصرف شود.

داوود اوغلو تهديد كرده درصورت نزديك شدن مجدد كردها به اين شهر و فرودگاهش حملات تركيه شديدتر خواهد شد.
در سوي ديگر، عربستان هم از سوي متحدان سنتي خود در نقشه‌ مداخله نظامي در سوريه تنها مانده است. هر چند قطر و امارات گفته‌اند كه آماده همكاري در اين زمينه با رياض هستند اما اتحاديه عرب با بي‌تفاوتي با اين مسئله برخورد كرده است.

معاون دبيركل اتحاديه عرب روز گذشته اتخاذ هر نوع تصميمي در اين اتحاديه در مورد اعلام عربستان براي اعزام نيروي نظامي به سوريه را تكذيب كرد. وزير امور خارجه مصر هم به‌عنوان يكي از كشورهاي مهم اتحاديه عرب مخالفت اين كشور با راهكار نظامي در سوريه را اعلام كرد.

سامح شكري، در واكنش به تصميم عربستان براي مداخله زميني در سوريه گفت: راهكارهاي نظامي به هيچ نتيجه‌اي ختم نخواهد شد. وي همچنين عربستان را به پايبندي به همكاري‌هاي جهاني از طريق سازمان ملل براي تحقق ثبات در سوريه دعوت كرد. اين در حالي است كه عربستان از روز گذشته بزرگ‌ترين مانور نظامي تاريخ خود را با حضور 20كشور شروع كرده است.

کد خبر 325265

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار غرب آسیا

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha